În ciuda tuturor pronosticurilor, ba chiar în ciuda unor sondaje de opinie care previzionau taman pe dos, evreii americani au votat în proporție de 70 la sută cu Obama (conform Yedioth Ahronoth – „Ultimele Știri”), cu doar 4 la sută mai puțin decât în 2008. Faptul că – votanți fideli ai democraților – nu și-au schimbat opțiunea, așa cum se aștepta majoritatea observatorilor, este de bun augur. În primul rând, pentru modul în care va fi abordată, în viitorul apropiat, spinoasa problemă iraniană.
Perspectiva ultra-belicoasă a premierului Netanyahu (marele pierzător al alegerilor din Statele Unite) iese din actualitate. Bunul său prieten, Mitt Romney, cu toate declarațiile de dragoste făcute comunității evreiești, n-a reușit să clintească mai nimic.
Între cei satisfăcuți de rezultat ar trebui să fie și președintele Ahmadinejad (momentan la Jakarta), care declarase de la bun început că înclină spre Obama. Postul saudit de televiziune Al-Arabiya (cu lipsa lui de umor consacrată) anunțase chiar, citând un oficial iranian, că Ahmadinejad va… stopa câteva zile îmbogățirea uraniului, în semn de respect pentru alegerile din America.
În proporție de 67 la sută și arabii americani l-au votat pe Obama, ceea ce era de așteptat.
Singurii care s-au declarat nemulțumiți de realegere sunt cei din Armata Liberă Siriană, cărora Mitt Romney le promisese arme și care vor trebui să se mulțumească tot cu livrările saudiților și qatarioților.
… În discursul său de învingător (bine articulat), Barack Obama a adus mulțumiri (și) staffului său de campanie. Care, în frunte cu David Axelrod (același, ca în 2008), le merită din plin.